Resipi cucur cempedak goreng rangup dan mudah
Memandangkan musim buah cempedak dah ni dan admin pun craving nak makan cucur cempedak pagi tadi, sini admin share resipi cucur cempedak simple punya. Senang ja buat even untuk anak dara macam admin yang memasak bila craving dan ikut angin sahaja hehe.
Bahan - bahan:
1. Buah cempedak
Buah cempedak yang admin guna ni agak nipis isi dia (tapi sangat manis!), tapi kalau korang nak lagi umphh, guna buah cempedak yang gemok-gemok isi dia tu hahhaaha.
2. Tepung beras 2 senduk
3. Tepung gandum 1 senduk
4. Tepung jagung 1 sudu (optional)
5. Kunyit sedikit (optional, untuk warna)
6. Gula 1 sudu
7. Garam secubit
8. Telur 1 biji
9. Air secukupnya
Campurkan dan gaulkan bahan-bahan di atas. Aduan hendaklah tidak terlalu pekat, tidak terlalu berair (diluted).
Masukkan buah cempedak ke dalam aduan tadi dan gaul lagi. Lepas tu, goreng dalam minyak yang panas. Tunggu sehingga kekuningan sedikit dan angkat.
Sedia dihidang! Boleh makan pagi-pagi atau petang-petang dengan air teh panas.
P.s. I think la, cucur cempedak ni one of underestimated malaysian breakfast/tea menu. Actually banyak malaysian dishes yang underestimated and should be considered culinary genius, especially our kuih muih!
Bahan - bahan:
1. Buah cempedak
Buah cempedak yang admin guna ni agak nipis isi dia (tapi sangat manis!), tapi kalau korang nak lagi umphh, guna buah cempedak yang gemok-gemok isi dia tu hahhaaha.
2. Tepung beras 2 senduk
3. Tepung gandum 1 senduk
4. Tepung jagung 1 sudu (optional)
5. Kunyit sedikit (optional, untuk warna)
6. Gula 1 sudu
7. Garam secubit
8. Telur 1 biji
9. Air secukupnya
Campurkan dan gaulkan bahan-bahan di atas. Aduan hendaklah tidak terlalu pekat, tidak terlalu berair (diluted).
Masukkan buah cempedak ke dalam aduan tadi dan gaul lagi. Lepas tu, goreng dalam minyak yang panas. Tunggu sehingga kekuningan sedikit dan angkat.
Sedia dihidang! Boleh makan pagi-pagi atau petang-petang dengan air teh panas.
P.s. I think la, cucur cempedak ni one of underestimated malaysian breakfast/tea menu. Actually banyak malaysian dishes yang underestimated and should be considered culinary genius, especially our kuih muih!
Comments
Post a Comment